Herinneringsbundel

De herinnering aan een geliefde in je handen koesteren

Herinneringsbundels

Een herinnering aan geliefd persoon.
Een mogelijkheid om veelgebruikte en gekoesterde voorwerpen veilig op te bergen. Bijvoorbeeld een poesie-album (zo noemden we dat vroeger toch?) of een brief. Om bij te glimlachen, te mijmeren en ook melancholiek te zijn als je dat net even nodig hebt. Om in je handen te houden, open te maken en weer te sluiten.

Een bundel die je steeds kan pakken, uitpakken en weer veilig opbergen.

Ik geef deze tastbare herinnering samen met jou vorm en ik vind dat het uitzoeken van kleding en voorwerpen en het spreken over belevenissen helend werkt. Het is goed om behalve je ogen ook je handen een herinnering mee te geven.

Hieronder laat ik zien hoe ik te werk ga bij het maken van een bundel.

De prijs van een bundel verschilt door de objecten die erin komen en de mate van versiering en afwerking, maar begint bij 595,-

 

bundel van E., gesloten
bundel van E., open
bundel van E.L. open
bundel van E.L., gesloten
bundel van G.

kijk eens naar deze bundel, G, die ik met toestemming op deze plek mocht plaatsen:

In mijn atelier maak ik een verdeling in kleur/ zwart-wit, welke kleding roept de meeste herinneringen op…. ook kijk ik naar aspecten die ik zou kunnen gebruiken, zoals zakken, een mooie lus, sluitingen.
Wat is het belangrijkste van G.? Vrije tijd, met het gezin op vakantie, wandelen en van de zon genieten met korte broek. Zijn werk, veel met gereedschap. Bouwen, interieur, kortom, maken.

 

werktekening van bundel van G

kleding, een merk van een camper, gereedschap, zo vaak gehanteerd

plaatsing uitdenken

bundel van G. binnenkant

Mijn idee: een herinnering in de vorm van een ouderwetse etui met bv ringsleutels, met een sluiting. In dichte staat opgerold, open mooi lang.
Hiervoor als basis de zwartgeruite stof gebruiken. Zo blijft de buitenkant sober en zit de kleur aan de binnenkant, je ziet het hart pas als je wat meer tijd neemt. Ook passend bij de info over G. De bergplaatsen worden dan van diverse stoffen en groottes.

Ik begin met knippen met een bewuste gedachte aan G. Nu de geliefde dingen en diverse materialen gebruiken. Kijken welke herinneringen waar geplaatst worden en wat de nabestaanden van G. ermee kunnen doen: in- en uitpakken, vasthouden, herinneren, hun geliefde man en vader eventjes, een beetje, terughalen.

De herinneringsbundel is gemaakt van kleding van G., met een omslag van een ambachtelijk gemaakte ochtendjas van kwaliteit. Ambachtelijk en goed, net als G zelf.
Met een ruw doorgeknipte rand, als symbool voor zijn overlijden.
Met zijn gereedschap, om nog eens vast te houden wat hij vast had….