Herinneringsbundel

De mogelijkheid om de herinnering aan een geliefde in je handen te koesteren

Herinneringsbundels

Een herinnering aan geliefd persoon.
Een mogelijkheid om veelgebruikte en gekoesterde voorwerpen veilig op te bergen. Om bij te glimlachen, te mijmeren en ook melancholiek te zijn als je dat net even nodig hebt. Om in je handen te houden, open te maken en weer te sluiten.
Bijvoorbeeld een poesie-album(zo noemden we dat vroeger toch?) of een brief.
Een bundel die je steeds kan pakken, uitpakken en weer veilig opbergen.

bundel van E., gesloten

Zo maak ik ze:
Van kleding die je zelf uitzoekt maak ik kostbare herinneringen met voorwerpen die je steeds weer vast kan houden. Er zijn diverse mogelijkheden voor speciale stofbewerking. Bijvoorbeeld een extra rand, afwerken met de hand of machine, een mini sculptuur toevoegen.

bundel van G.

Bijvoorbeeld deze bundel, G, die ik met toestemming op deze plek mocht plaatsen:
Het maken van een bundel begint met een gesprek. We bespreken dan de mooie herinneringen, en wat er aan liefdevolle voorwerpen in opgeborgen gaan worden. Ik heb al een eerste idee over welke vorm de bundel krijgt. Ik maak in mijn atelier een plan wat overlegd wordt en indien gewenst laat ik het werk tussendoor ook nog een keer zien.

In mijn atelier maak ik een verdeling in kleur/ zwart-wit, welke kleding roept de meeste herinneringen op…. ook kijk ik naar aspecten die ik zou kunnen gebruiken, zoals zakken, een mooie lus, sluitingen.
Wat is het belangrijkste van Geert? Vrije tijd, met het gezin op vakantie, wandelen en van de zon genieten met korte broek. Zijn werk, veel met gereedschap. Bouwen, interieur, kortom, maken.

Mijn idee: een herinnering in de vorm van een ouderwetse etui met bv ringsleutels, met een sluiting. In dichte staat opgerold, open mooi lang.
Hiervoor als basis de zwartgeruite stof gebruiken. Zo blijft de buitenkant sober en zit de kleur aan de binnenkant, je ziet het hart pas als je wat meer tijd neemt. Ook passend bij de info over Geert. De bergplaatsen worden dan van diverse stoffen en groottes.

Ik geef deze tastbare herinnering samen met jou vorm en ik vind dat het uitzoeken van kleding en voorwerpen en het spreken over belevenissen helend werkt. Het is goed om behalve je ogen ook je handen een herinnering mee te geven

bundel van E., open

Ik heb kleding ontvangen, en herinneringen. Zo is er een bijzonder terugdenken aan olifantjes, een verzameling en een familiegrap ineen.  Een autosymbool van de zelf verbouwde camper. Wat een vreugde heeft die gebracht.

plaatsing uitdenken
werktekening
bundel van E.L., gesloten
bundel van E.L. open

Ik begin met knippen met een bewuste gedachte aan Geert. Nu de geliefde dingen en diverse materialen gebruiken. Kijken welke herinneringen waar geplaatst worden en wat de nabestaanden van Geert ermee kunnen doen: in-en uitpakken, vasthouden, herinneren, hun geliefde man en vader eventjes, een beetje, terughalen.

De herinneringsbundel is af.
Gemaakt van kleding van Geert, met een omslag van een ambachtelijk gemaakte ochtendjas van kwaliteit. Ambachtelijk en goed, net als Geert.
Met een ruw doorgeknipte rand, als symbool voor zijn overlijden.
Met zijn gereedschap, om nog eens vast te houden wat hij vast had….
De prijs van een bundel verschilt door de objecten die erin komen en de mate van versiering en afwerking, maar begint bij 495,-